Home / Diverse / Dumnezeu e biciclist! Sau cum si-a recuperat Emil bicicleta furata

Dumnezeu e biciclist! Sau cum si-a recuperat Emil bicicleta furata

Un guest-post de la Emil, prietenul cu bicicleta furata in gradina Verona, despre care am scris pe blog vinerea trecuta. Dupa cateva zile de cautari, o plangere la politie, 2200 vizualizari pe video-ul cu hotul si un articol cu peste 450 de like-uri, Emil si-a recuperat bicicleta furata. Ba chiar mai mult, hotul de biciclete a fost si prins si trimis la zdup!

Iata toata povestea:

Salut! Eu sunt Emil, tipul cu bicicleta furata. Mai nou, tipul care si-a gasit bicicleta furata. Cum? Cam asa…

Bicla mi-a fost furata marti seara, din curtea Gradinei Verona, fiind legata de rastelul pentru biciclete si sub directa supraveghere a camerelor video. Timp de trei zile m-am uitat obsedat pe strada la fiecare bicicleta din trafic, in speranta ca poate o voi gasi pe a mea. Prietenii imi spuneau, cu probabilistica de partea lor, ca sansa ca asa ceva sa se intample e foarte mica. Din pacate, asa e.

Vineri seara am plecat spre mare, incercand sa ma detasez definitiv de incident si sa ma impac cu gandul. Facusem tot ce tinea de mine: am depus plangere la Politie, am dus acolo actele doveditoare (factura si cateva poze), ba m-am folosit chiar si de mijloace de social media in incercarea de a prinde hotul. Numai ca stiti vorba aceea cu socoteala de acasa…

Si totusi, Dumnezeu e biciclist! De ce? Pentru ca in 4 ani cat am avut bicicleta, nu mi-a cazut niciodata lantul. Dar in seara de vineri, lantul a hotarat sa cada. Si a decis sa faca asta exact in momentul in care eu eram la volan, oprit la semaforul din intersectia Bvd. Chisinau cu Bvd. Basarabia. In primul moment am ezitat… nu, nu putea fi TOCMAI bicicleta mea… dar era un RAM HT 1 in doua nuante de gri… Nu, tipul de pe bicla (un barbat la 53 de ani cu echipament de ciclism) nu pare genul care ar cumpara biciclete furate) sigur a cumparat-o de noua… uite, nu mai are nici curelusa care tine prins farul, nici buretele care protejeaza cadrul de uleiul de pe lant… Nu, nu pot sa sar din masina oprita la semafor si sa il intreb: „Nu va suparati, ati cumparat cumva bicicleta de la un hot?”. Bine, are el un stop care seamana cu al tau, dar sunt sute de stopuri ca al tau. Totul era masurat in milisecunde. Si atunci am vazut DETALIUL. Capacelele de la ventil nu erau cele obisnuite…erau capacelele MELE rotunde, in forma bilei 8 de la biliard!! Atunci am stiut! Am tras frana de mana, am pus masina pe avarii si am sarit de la volan sub privirile uimite ale prietenilor care ma insoteau.

Am traversat in fuga, asigurandu-ma doar cu coada ochiului ca e cat de cat sigur. Privirea mea era insa atintita asupra unui singur obiect. Am pus mana pe ghidon si m-am infipt in fata individului care nu intelegea de unde am aparut: „Asta e bicicleta mea, a fost furata acum trei zile, am actele pe ea si plangere depusa la politie” – am urlat asta cuprins de un soi de emotie amestecata cu entuziasm, uimire si determinare. A negat si a incercat sa se impotriveasca, tragand la inceput timid, apoi din ce in ce mai tare de bicicleta si incercand sa se elibereze. Dar nu avea cum – strangeam ghidonul ca si cum viata mea ar fi depins de taria cu care il strangeam. Am reusit sa atrag atentia trecatorilor si un politist de la Rutiera, care se aflat intamplator in zona, a auzit tambalaul si a intervenit la timp. Intre timp reusisem sa sun si la 112, sa le spun ca mi-am gasit bicla si sa ii rog sa trimita un echipaj la fata locului.

De aici, au urmat plimbari intre sectia 9 (pe raza careia l-am oprit eu pe individ) si sectia 1 (pe raza careia se petrecuse furtul). Nici nu mai conta ca procesul birocratic avea sa dureze aproape 6 ore!

Eu eram fericit! Si ca ziua sa se incheie perfect, aflu, in timp ce eram in duba Politiei in drum spre sectia 1, ca hotul a fost si el prins!

Update: la politie s-au luat si s-au dat declaratii, au fost multe proceduri birocratice. De asemenea, tipul care a cumparat bicla l-a identificat pe hot. Nu vreau sa intru in prea multe detalii, dar suspectez ca respectivul avea habar ca “vanzatorul” nu e chiar curat – initial a declarat ca a luat bicla din targ din Vitan. Apoi, cand politistii s-au prins ca ceva e putred, si i-au pus in vedere ca falsul in declaratii e infractiune, s-a sucit si a declarat ca hotul a venit la el la terasa (el fiind administrator) si l-a intrebat daca nu e interesat de o bicicleta. Am inteles ca un angajat al lui l-ar fi pus in contact cu hotul. Teoretic, cumparatorul a fost de buna credinta, el se poate constitui eventual parte civila impotriva hotului. Vina lui e ca nu s-a asigurat ca bunul nu e furat!

Am avut un noroc imens si sunt constient de asta. Dar norocul trebuie cumva ajutat. Fiind deja la a treia bicicleta furata (din care am recuperat doua!), pot sa dau cateva sfaturi colegilor pe pedale si celor care vor sa incerce „meseria” asta:

1. Daca aveti o bicicleta cat de cat buna, sunteti tinte clare pentru hoti. Folositi sisteme anti-furt de calitate. Din cate stiu, cam cele mai bune sunt asa numitele U-lock. Daca stiti si altele, nu va sfiiti sa le numiti.

2. In cazul nefericit al unui furt, raportati imediat la Politie. E foarte putin probabil ca bicicleta voastra sa fie gasita – dovada fiind faptul ca eu mi-am gasit-o doar printr-un joc al sortii. Dar e posibil ca hotul sa fie prins si pedepsit – de multe ori, hotii nu sunt prea inteligenti (a se citi „sunt niste dobitoci crunti”) si revin la locul faptei. Cel care mi-a furat mie bicicleta marti a mai furat una din acelasi loc miercuri si a fost prins in acelasi loc vineri!

3. Incercati sa faceti cunoscut furtul respectiv: eu am obtinut imaginile video cu furtul si le-am postat pe YouTube. Am rugat prietenii sa distribuie o poza cu bicla si am avut placuta surpriza sa constat ca si prietenii prietenilor, oameni complet straini mie, au dat anuntul mai departe.

4. Verificati targurile de profil – Vitanul e principalul candidat, duminica dimineata. Desi de cele mai multe ori hotii vand biclele imediat, unii chiar sunt atat de prosti incat sa incerce sa le vanda in targ.

5. Credeti in voi si nu renuntati – da, am avut noroc si mi-am gasit RAM-ul in trafic, dar asta pentru ca ma uitam atent la fiecare bicla pe langa care treceam. Si da, stiam ca e la fel de usor sa gasesti o bicicleta furata cum e sa gasesti un manelist inteligent… Si totusi, eu am reusit cu bicicleta. Cu a doua parte nu am avut inca succes.

6. Asta e mai mult o chestie de principiu: nu cumparati biciclete pe care le suspectati ca sunt furate. Daca sunteti biciclist si (mai ales) daca ati avut surpriza sa va fie furata bicla, stiti ca sentimentul e tare neplacut. Atata timp cat va exista cerere pentru bicle furate, va exista si oferta. Si implicit niste oameni foarte suparati, care devin, fara voia lor, furnizori.

Va multumesc din nou tuturor celor care ati distribuit poza si/sau care ati comentat aricolul precedent. Le multumesc baietilor care asigura paza la Gradina Verona – ei l-au prins pe hot vineri, iar unul din ei a fost ranit serios (umar dislocat plus alte leziuni la genunchi si gat). Insanatosire grabnica!

Ii multumesc si lui Auras pentru ca a publicat primul articol si m-a lasat sa imi fac de cap cu al doilea.

Acum va las, eu ma duc sa dau o tura cu bicla!

Citeste si asta

Pe unde circula cel mai mult biciclistii din Bucuresti

De fapt, titlul 100% corect ar fi fost “Pe unde circula cel mai multi biciclisti …