Home / Online / Daca mi-esti prieten, ajuta-ma sa castig. Click aici si apoi Like pe pagina oficiala si …

Daca mi-esti prieten, ajuta-ma sa castig. Click aici si apoi Like pe pagina oficiala si …

Sau despre goana dupa like-uri, aplicatii de facebook, “prieteni” si cum ma descurc eu cu concursomanii.

In fiecare zi vad pe facebook tot felul de mesaje promo, din diverse campanii (*), care mai de care mai … cretine enervante. Majoritatea aplicatiilor se concentreaza exclusiv pe stransul de like-uri la kilogram, la invadatul statusurilor cu mesaje la indigo si clasamente pe baza de cate click-uri poate sa stranga fiecare participant.

 

*mesajul din titlu este preluat din aplicatia de pe pagina de facebook care apartine unui brand din FMCG, care s-a gandit sa-si faca remarcat rebrandingul printr-un concurs cu like-uri. Cine zicea ca fanii nu se cumpara ? Le urez succesuri si bun venit pe facebook, sa se pregateasca . Fani au vrut, hateri profitori o sa primeasca …

Ieri la Marketing 360, intr-o cadrul unei prezentari tinute de Adrian Alexandrescu, s-a anuntat (in urma unei cercetari Interactions) ca 80% din premiile mari au fost castigate de un grup de 200 de oameni. Adrian a mai vorbit si de mecanisme anti-frauda si idei “altfel” de a face concursuri (si) pe facebook. Din ce am ascultat eu (vreo 4-5 prezentari) pe live-stream-ul de la privesc.eu, prezentarea asta mi s-a parut cea mai interesanta si fara bla-bla-uri de PR. Dovada ca se pot face si aplicatii si lucruri utile pe facebook.

Acum ceva vreme, Andrei Crivat scria pe blog despre mafia concursurilor pe facebook, de modul in care se participa la concursuri (uite un exemplu de aseara), de sutele de conturi fake pe care unii concursomanii full-time si le creeaza pentru a-i ajuta la “munca” si de “viata” trista pe care o are un concursoman.

Ma rog, mie mi se pare trist te inscrii in concursuri care te forteaza sa alegi intre a stresa prietenii care inca te mai apreciaza pentru cine esti in viata reala, a cersi like-uri pe diverse pagini de facebook si site-uri si intre a te loga-deloga printre sute de conturi fake. Dar poate e distractie si-mi scapa mie toata actiunea …

“Uite mama, am castigat o cana/bax de bere/excursie in europa. Vezi, se pot face bani pe internet! ”

“Mai am nevoie de inca 13 like-uri sa ajung pe locul 5. Hai si tu, ca am deja 200 de voturi, sunt atat de aproape”

“Da-mi si mie like si-ti fac cinste o bere cand ne vedem” Sau o sa te evit, pana uiti de ea

“Ajuta-ma si pe mine te rog. Dureaza maxim 2 minute. trebuie sa intri aici, sa dai like la pagina asta, sa dai accept la aplicatia asta, sa postezi si la tine pe ual, sa intri pe link-ul cu poza asta si sa dai like”. Nu zice nimeni nimic de bombardamentul de notificari si comentarii off-topic de la poza la care tocmai ai dat like.

Si alte glume cu likeri

Inteleg mecanismul concursurilor cu potential “viral”, nevoia de a transmite mesajul mai departe si utilitatea unui numar cat mai mare de like-uri, intr-un raport de final de proiect/campanie. Iar unele campanii sunt foarte inteligent gandite, incat merita si primesc in mod natural si automat like-uri pe pagina si utilizatori. Stau si ma uit zilnic pe digitalbuzzblog si ma enervez si mai mult cand vad ce campanii misto fac aia din afara. Sunt constient ca sunt si “afara” campanii proaste si concursuri de like-uri, dar prefer sa ma uit la colectia de lucruri bune.

Ce ma enerveaza pe mine sunt foarte mult sunt cersatorii de like-uri. Aia care cer like-uri pentru orice. Nu conteaza cat de mare sau mic e premiul, like sa fie. Si ca sa fie mai siguri de like-uri conditioneaza acordarea like-ului de faptul ca sunt(em) prieteni. Si daca suntem prieteni, e datoria mea sa-mi ajut prietenii sa stranga like-uri de-o lada de bere, un telefon nou sau o pereche de adidasi/pantofi.  El pune tot felul de mesaje promotionale si-mi aglomereaza wall-ul si eu, ca un prieten bun ce sunt, trebuie sa dau like, nu conteaza daca e interesant sau nu. Nu-i asa ?

Ei bine,  cu chestia asta nu-s de acord. Nu dau like doar pentru ca suntem prieteni pe facebook, indiferent daca ne-am vazut o data la o bere la gramada, sau ne cunoastem de mai mult de 4 ani. NU dau like pentru ca mai ai nevoie de inca 50 intr-un concurs. Mai ales daca acel concurs e doar pe baza de like-uri. Nu dau add in prostie, doar ca sa am 5000 de prieteni, pe care sa-i rog diverse. Nu dau nici like-uri aiurea, doar pentru ca am un buton pe facebook si vreau sa par social/sociabil.

Si mai ales, nu dau like daca mergi pe “da si mie un like, ca de aia suntem prieteni”. Nu dau like la cerere, asta sa fie clar. Daca like-ul ala e conditionat de “prietenie”, stiu sa gasesc foarte rapid butonul de block. Pa si pusi, am destui prieteni si in afara facebook-ului…

Indiferent daca te roaga in fereastra de chat, daca-ti da mesaj, daca te invita la evenimente tip spam, sau daca lasa comentarii off-topic pe wall-ul paginilor cu multi fani, tot spam e. Daca inainte erai asaltat de mass-uri pe mess si comentarii pe site-uri sau bloguri, noul spam (hai sa fiu trendy si sa-i zic social spam) e pe oriunde gasesti pe facebook.

Din partea mea, cerseala de like-uri se pedepseste cu unfriend, block si report as spam, in functie de gravitate, prostia personajului (sau a aplicatiei/campaniei) si gradul de prietenie in offline. Block  pe profil, remove app si ban pe paginile de facebook, fara discutii. Am destui prieteni, un likist in minus face bine la wall.

Prietenii adevarati nu ma streseaza cu prostii.

Dau si singur like daca mesajul este indeajuns de haios, inteligent sau iesit din comun. Indiferent daca e campanie sau un simplu status. Au fost cazuri in care am dat like, doar pentru ca mi-a placut persoana sau strategia din spatele campaniei. Si sunt destule cazuri, am impresia ca am prieteni misto (si) pe facebook :D

PS1: Nu gasesc poza aia cu “facebook is down, you have no friends”  HELP !

PS2: Articol dedicat celor 2 persoane care, incepand de saptamana asta, nu vor mai vedea ce scriu pe facebook

Citeste si asta

A inceput “razboiul” live streaming dintre Facebook, Youtube si Twitter

Dupa ce Facebook a introdus optiunea de live direct de pe telefon, care permite oricarui …

10 comentarii

  1. Am citit si articolul cu glume despre si cu likeri si mi s-a sculat o idee: daca iti dai like singur, inseamna ca te masturbezi online? Hmmm… cred ca un studiu de caz e necesar :))

  2. Nu e cu “like-uri”, dar o să îţi “placă” mult. =))

    http://www.facebook.com/pages/Tutu-Adrian/195542273802567 – să urmăreşti pe ce direcţie merg statusurile. :D

  3. ai ridicat like la un asea nivel de mie frica sa dau vreun like acuma ca devin cocalr sau nush …pitipoanca…manelist…cumetre e un un simplu buton…e like si unlike…hai sa nu il facem mai mult decat e

Comentezi ?