Home / Online / Idei pentru Robotzi/Creative Monkeys ?

Idei pentru Robotzi/Creative Monkeys ?

Eu ii inteleg pe cei de la Creative Monkeys. Muncesti sa faci ceva frumos, pe alocuri haios, iti dai seama ca ai ceva succes (cum ziceam, 6 milioane de views pentru 5 episoade e o performanta) si te trezesti cu tot felul de Youtuberi care iti fura munca si isi fac reclama in copia video-ului tau la site-uri proprii sau site-spamuri. Si te oftici, te oftici mult, cand vezi ca munca ta nu e apreciata, ca sunt atatia care isi bat joc de ea,  chiar daca e oferita in mod gratuit, fara nici un fel de obligatie. Eu m-am uitat peste copiile pirat de pe youtube si mi s-a facut si mie scarba de ce am gasit. Era un video cu link-uri peste tot. Jenant, penibil, disperati.

Dar de aici, de la penibili si oftica pana la retragerea videoclipurilor e prea mult. Probabil ca a fost o mutare disperata. De altfel, de pe contul de vimeo pe care cei de la Creative Monkeys s-au mutat, se poate copia cel putin la fel de usor ca si de pe cel de youtube.

Episodul 6 cel original a aparut si pe site-ul lor, au ceva comentarii, probabil si mult trafic, daca tot le-a fost picat site-ul aseara.

Episodul 6 cel piratat (episod care e slabut, btw) e deja pe youtube, in cateva exemplare. N-a durat decat cateva minute. Ba chiar exista si “RObotzi.S01.Ep7-Spaima”, “RObotzi.S01.Ep7-interzis”. Fake-uri, bineinteles.

Asa ca retragerea (de fapt, transformarea videourilor in video private) a  fost degeaba, si n-a rezolvat problema piratilor. Da, a picat www.creativemonkeyz.com din cauza traficului, dar copiile tot apar. Se putea incerca si altfel, daca problema e intradevar cu copiile pirat si nu incercarea de a directiona traficul de pe youtube pe www.creativemonkeyz.com :

  • Daca vroiau sa faca si bani si nu trafic, nu doar reclama pentru CM, puteau sa ceara donatii. Au deja buton pe site, la 43105 de abonati pe youtube, erau sanse sa stranga ceva bani. De la 1000 euro in sus parca nu-ti mai pasa asa de mult daca niste retarzi iti copiaza videourile. Nu mai zic de bannerele Google din interfata de youtube. Sau sponsori/product placement. Pana urma, timpul lor si hostingul costa
  • Watermark nesimtit. E si asta o solutie, dar nu elimina posibilitatea ca video-urile sa fie copiate. Dar macar semnaleaza ca e originalul, nu copie
  • Banner in video. Ceva cu “acest video este propietatea intelectuala a CreativeMonkeys, va rugam raportati la Youtube copiile pirat”
  • Campanie de blamare a piratilor. Eventual si episod special. Incurajarea “fanilor” sa raporteze catre youtube copiile. Un “report as spam per video pirat” de la cateva sute de utilizatori, poate face minuni. Un apel de ajutor se poate transforma intr-o actiune interesanta de crowd-sourcing&reporting ilegal video. Cred ca ar fi distractiva un fel de armata personala de “maimute creative” care vaneaza si raporteaza la Youtube orice video piratat al celor de la CreativeMonkeyz :D

Vorbind cu Andrei Crivat pe messenger, mi-a spus un lucru foarte adevarat: “6 milioane vizionari. singura, dar SINGURA lor chestie vandabila, si ei i-au dat cu piciorul”. Si cred ca aici e si esenta problemei. CM aveau o chestie vandabila, populara, care le-a depasit asteptarile. Chestie pe care au retras-o din locul unde e targetul lor, unde oamenii sunt deja obisnuiti, si au mutat-o pe blogul personal, pentru control absolut si trafic. Au facut  trafic, dar clonele nu vor disparea.

Iar cei care au facut embed cu video-ul original n-au gresit cu nimic. Nu e ok ca ei sa ramana fara video.

Piratii si re-uploaderii au gresit, aia trebuie aratati cu degetul si pedepsiti/banati/raportati ca spam/duplicate content

Eu vin cu sugestia de a reactiva cele 5 video-uri deja embed-uite. Eventual cu adnotari, banner si link-uri spre CM, dar sa fie online. Clonele celor 5 deja exista,  scoaterea originalelor creaza doar spatiu si oportunitati pentru videourile pirat ramase. Aia vor face acum trafic pe youtube, in locul CM.

Solutii de limitare a fenomenului de copiat/reupload se gasesc. Eu si Andrei am venit cu 4. Sunt sigur ca o sa apara si alte idei. Le astept in comentarii :)

 

Citeste si asta

A inceput “razboiul” live streaming dintre Facebook, Youtube si Twitter

Dupa ce Facebook a introdus optiunea de live direct de pe telefon, care permite oricarui …

49 comentarii

  1. Tocmai am urcat pe blog RObotzi S01 Ep6 Paralele. :)

  2. mai astept vreo 2-3 scanadaluri de astea, poate ma decid sa ma uit si eu la un episod :)))

  3. 1.Indiferent ca doreau bani sau faima, dupa ce au pus deja filmele pe Youtube, a fost cea mai proasta miscare sa scoata filmele. Oamenii astia au niste fani mai loiali in anumite situatii decat fanii Angry Birds. Au oameni care au scris despre ei, care au facut remixuri, video-uri, care au venit cu sugestii, pareri, impresii, care au promovat in moduri creative serialul. Nu vorbim de 5 persoane. Vorbim de sute de mii de romani.
    2. La ce se asteptau cand au pus pe Youtube (sau orice alt tube de altfel). Am uitat deja scandalurile intre marii publisheri si Youtube de acum 2 ani? Sau lumea e chiar atat de naiva sa creada ca doar la noi in tara se intampla asta? Get real
    3. In fond nu asta doreau? “Nu Bleau, noi dorim doar sa avem grupul nostru si sa facem filme pentru ei. Nu dorim faima si cele 6 milioane de vizualizari”
    4. Tipic romanesc nu este faptul ca lumea a copiat si remixat filmele. Again, se intampla la nivel global. Si pe undeva este un compliment sau este de laudat faptul ca acel content a generat asa o miscare. Nu, tipic romanesc este ce a facut Creative Monkeyz
    5. Nu va amagiti sau nu va lasati inselati ca ceea ce au facut ei a rezolvat problema. Din contra, cu aceasta miscare au pierdut aproape tot ce au construit pana acum.
    6. Daca intr-adevar miscarea a fost (prin reducere la absurd) una pentru marketing/pr…. si se ajunge public la aceasta concluzie, sa va pregatiti de o huiduiala de zile mari. Totusi au avut 6 milioane de vizualizari :)
    Ce vreau eu sa intreb:
    1.A meritat sa isi sacrifice comunitatea de sute de mii de oameni (daca nu mai mult) care stiu unde este originalul Creative Monkeyz pentru cateva persoane care au copiat si pentru mangaierea orgoliului?
    2.Macar acum le este clar ce doresc sa faca cu acest serial?

  4. O solutie extreme e instalarea un server de streaming (Flash Media Server sau Red 5 care e gratuit), lucru ce ar face descarcarea video-urilor mult mai anevoioasa si ar descuraja piratii.

  5. Eu ii apreciez pentru ce au facut…Vor avea ceva vandabil si chiar mai bun! Vor creste traficul la site, acolo unde au portofoliul. Furtul va exista, dar ceva mai slabut. Nu sunt foarte multe site-uri care sa descarce de pe vimeo continut video.

    Plus ca este dreptul lor TOTAL sa faca ce vor cu aceste episoade. Nu avem dreptul sa-i judecam? Noi nu avem cum sa punem stapanire pe ei si pe continutul lor. Putem doar sa-l savuram!

    • @Sorin, sunt de acord, dar ei au creat ROBOTZI pentru a se promova si pentru a demonstra ce pot sa faca. Din aceasta perspectiva, si-au dat singuri cu piciorul la campania de marketing.
      S-au folosit de Youtube pentru ca mesajul si brandul lor sa fie vazut de companii interesate de a lucra cu ei. Site-ul nu ii va ajuta sa faca asta. Nici miscarea lor cu vimeo.

  6. Sorin, explica-mi un pic cum vor avea ceva vandabil ? pe ce te bazezi cand spui ca va fi mai bun ?
    Cat despre descarcat de pe vimeo, mie mi-a luat aproape 30 de secunde la ultimul episod, nu crez ca-i chiar asa greu.

  7. Sunt de acord cu tine Auras, miscarea este una de marketing. Imi vine greu sa cred ca cei de la Creative Monkeyz sunt inca la un nivel la care pot reactiona in felul asta. Treaba cu piratii si “furtul” filmuletelor este probabil o scuza pentru a aduce o parte din traficul de pe Youtube pe siteul personal.

    Asta a fost ideea de la bun inceput nu? promovarea echipei Creative Monkeyz si a siteului lor. (cum am scris si in articolul de aseara pe blogul meu)

    • Am citit articolul, mi-a placut in special partea cu “nu cred ca trebuie sa se piarda o valoare din cauza unor nonvalori. In general pierd cei care nu cred ca pot castiga, si este pacat”
      Eu cred ca a fost miscare de marketing, dar daca a fost, se putea gasi ceva mai bun si luatul jucariilor si plecat acasa

  8. Eu nu cred ca a fost o miscare asa de gresita… Pana la urma e munca lor si au tot dreptul sa si-o protejeze. Cel mai probabil, din cele 6 milioane de vizualizari (random), o sa ramana cu 100.000-200.000 constante. O sa ramana doar cu fanii serialului.
    Solutia pe care o zicea Auras cred ca ar fi fost ok… Adica sa lase primele 5 episoade pe youtube, iar restul episoadelor noi sa le lase doar pe site-ul lor. Astfel, cele 5 episoade ar fi putut sa faca reclama intregii serii.
    In fine… ce o sa fie, o sa fie. Mie imi plac episoadele si o sa le urmaresc in continuare. Sper doar sa nu apara probleme cu “maimutele creative” si sa opreasca seria.

    • Dar ei nu isi protejeaza munca plecand de pe Youtube ci dau cu piciorul la tot ce au facut pana acum.

    • Eu vedeam episoadele pe HTPC (prin XBMC cu un plugin de YouTube). Acum tre’ sa ma deplasez la PC ca sa vad episoadele lor. Sa nu mai zic de cei cu smartphonuri si diferite alte platforme mobile care sunt limitate la HTML/Flash in browser.

  9. Watermarkurile si Benzile cu copyright sunt fix 0.

    De la 1000 euro in sus parca nu-ti mai pasa asa de mult daca niste retarzi iti copiaza videourile. – Tie 1000 de euro ti se pare o suma? Sa fim seriosi, creatia se plateste cu mult mai mult in general (de-aia nici nu lucreaza toata lumea in agentii si studiouri, ca idee). In Romania, treaba cu donatiile se misca foarte prost.

    Miscarea a fost ok la nivel de concept, dar prost implementata. Mai normal era sa lucreze la propriul sistem de embed video si sa le stocheze pe serverul propriu (era o investitie, dar ar fi meritat). Si acolo se puteau face manevre pentru copiere, dar ar fi fost altceva. In atare conditii, as fi reuploadat si versiunile originale cu bonus content inclus, pentru ca variantele piratate deja existente sa nu mai aiba sens.

    • Watermarkurile si Benzile cu copyright nu-s fix 0. Hai sa zicem 0.5, macar atrage atentia ca e video-ul original.
      1000 euro e o totusi ceva, a fost prima suma la care m-am gandit, fara sa stiu cat costa realizarea unui asemenea clip.
      Si ma gandeam la 1000 de euro din donatii, nu din cost de creatie :)

      • 1000 de euro pt ceva ce este oferit for free e mai ok decat 0. Daca aveau propriul sistem de embed si stocau video pe serverul lor..tot degeaba. Video se poate copia oriunde ar fi atata timp cat este posibil sa il vezi.

  10. Nu e vorba de costuri de productie, e vorba de faptul ca ideile si creatia in general sunt chestii pentru care agentiile de publicitate, studiourile de productie, televiziunile si altii platesc foarte bine. Daca ei au decis sa o faca absolut gratuit in prima faza (fara un banner macar), am apreciat gestul. Evident, monetizarea urma sa vina pe parcurs. Dar totusi, sa le propunem ceva in genul: Hai bai ca strangeti 1000 de euro in 5 luni, nu e chiar ok. E niste timp acolo si unele episoade sunt foarte bine gandite.

    Ar putea veni lejer o terta parte care sa spuna: 3000 de euro pe episod, dar faceti endorsement la ce vrea muschiul nostru (ma mir ca n-a venit, ia sa propun :P)

  11. Niste ulei de mecanisme fine? Ceva spirtoase pentru MO?

  12. La “Nu e ok ca ei sa ramana faca video.” cred ca ai vrut sa zici: “Nu e ok ca ei sa ramana foca video.”
    Sau pur si simplu am dat de un typo. (like omg, am sanse mari sa castig “Auras Mihai Cititor Atent award 2011”!)

    • Era typo, nu sunt chiar atat de creativ.
      Oricum, esti pe lista de nominalizati pentru premiul “citesc pana si virgule” si marele premiu “Auras Mihai Cititor Atent award 2011” :))

      • I’mma let you finish, but I have the best typo-reports of all time! Tu dă be clar.

        La virgule nu prea cred ca am prea mari sanse ca la “Auras Mihai Cititor Atent award 2011”. Presupun ca locurile doi si trei sunt asa:”Argintas Mihai Cititor Atent award 2011″ si “Bronzas Mihai Cititor Atent award”(…) Roflcopter!=

        Abia astept sa ridic trofeul si sa-l amanetez..

      • Ba haiosule :))

  13. Salut! Oare faza cu reclama la camioane se refera cumva la chestia asta pe care am gasit-o pe un cont clonat dupa al lor, ceva super asemanator cu CreativeMonkeyz, doar ca era cu l in loc de i? http://www.unlimitednaughty.ro/camera/video/concurent/Valentin-Ionut-Panea
    Ma gandesc ca au vrut sa spuna voalat camioane si sa nu zica direct Volvo.

  14. Ce va tot certati atat?
    E clar… E o Romanie care a dat de internet… pur si simplu… exact ca in real-life…
    Eu sincer, sincer, nu ii inteleg pe cei care au piratat video`urile… pur si simplu.. deoarece nu aveau nimic de castigat….. ba chiar din contra de pierdut celelalte episoade :D
    Chestia e ca… ar trebui sa se bage adevaratul sens al dreptului de autor si pe site`uri.. parearea mea.. asa sa ii usuce pe astia “cote gole” de nu se vad…
    Sincer hotii astia bighidii si impresari.. nu ar trebui sa li se dea un cont youtube… sa fim seriosi
    Chestie e ca nimeni nu poate sti dinainte ce fel de cacanar e…
    Asta e… traim in Romania…
    Noapte buna!
    p.s. Fan Robotzii :))

  15. Eu iubesc toate episoadele.Da e adevarat sunt multe injuraturi dar putin haioase.Ce imi place la Robotzi este ca finalul este neasteptat.Bravo!Tineti-o tot asa!

  16. puteti sa spuneti ca cei doi sunt pirati shi apare un rechin la fel cum apare shi aladin din episodul GIN

  17. puneti-l pe mo sa zica: boutisko! ce faci? si foca: da bn,mula,uite! mo: ce ai in mana? pare ft ft dubios.foca: un pix , mediocrule!mo: si…la ce iti trebuie? foca:cu asta scrii.mo : saracie!!ce culoare?este cerneala invizibila? sau nu vad eu bine cu un och?foca: ma,sfecla,tu vezi ca scrie color…..mo: aaaa,credeam ca e ceva desenat de un pictor maret…cum se numea…more…..saracie!!!nu-l mai stiu!!!foca: adik cel care a facuto pe monalisa???? mo: nuu.ee femeie…..incepe cu M…..minuloasa….foca:monalisa,boschetarulw……mo: NU MAI FOLOSI CUVINTE PE CARE NU LE INTELEG.FOCA: BINE,NEINTELEGATORULE…..MO: CE MAI INSEAMNA SI ASTA?

  18. faceti un episod c avioane, d exemplu foca sau mo sa piloteze, sau amn2 in armata, pe plaja k si asha incepe sezonul!

  19. foate adevarat ce ai zis numa idioti care fura munca voastra

  20. ai dreptate mai…. sa dispara de pe youtube….dar ce sa intamplat cu site-ul vostru ? acum in loc de robotzi acolo sunt niste femei si toate chestiile… :( ce sa intamplat cu robotzi nostri ?:((

  21. Mo ce faci foca ? bine mo uite….. wow foca ! ce este aia ?o carpa…… ce altceva sa fie ? eu credeam ca e o carte (mo)…..nu ma …. iedule….e o carpa de praf ! ma imputiciune al dracului sa fiii ! de unde sa stiuu al pulei mele ca aia -i o carpa ! mancatiar jegu viata ta ! si vina mama lu foca : heii hei hei ! foca stii ca doarme taicatu’…. spunei amicului tau sa taca din gura ! Mo : ma nesimtito sami bag pula’n curu’ tau vb cum vreu eu,cand vreau eu si ce vreau eu ! bn bn bn mo plec! si au ramas iar singuri…si …la ce folosesti carpa aia de praf foca ?vreau sa lustruiesc tot ce e aici…..absolut totul ! ia un brat de pule ! ca eui nu tea jut

  22. eu va zic ca in ep 20 sa primeasca mo un job sa se duca in spatiu si foca sa fie ciudos pentru ca nu a luat el jobul si il tot impiedica pe mo sa se duca acolo dar nu reuseste si cand se duce foca sa fie supart si sa-si construiasca alt robot unul mai prost ca mo pe care il cheama mongo si sa fie negru cu rosu si albastru si sa arate ca un om doar ca sa fie robot si sa ramana cu mongo sa il lase pe mo vreo 2 ep si in 22 sa se intoarca mo si sa-l elimine pe mongo

  23. ar fi un episod super cu halloween!!sau unul cu apocalipsa sau cu cadouri de craciun etc …apropo sunteti super ft tari foca si mo!!

Comentezi ?