Home / Diverse / Cum poti avea o grija in minus

Cum poti avea o grija in minus

Ma gandesc de ceva timp sa-mi fac niste analize complete. Nu ca m-as simti bolnav, sau as observa ca am cine stie ce simptome ciudate. Dar vreau sa stiu ca sunt ok, si daca apar ceva surprize neplacute … sa stiu din timp ca sunt bine (sau nu) si sa nu ma trezesc peste cativa ani ca nu mi se mai … functioneaza rotitele cum trebuie.

Acum o luna si un pic m-am dus la un control la ochi, sa fiu sigur ca inca mai am privirea de soim-care-vede-foarte-bine-de-la-distanta, verdict pe care mi l-a pus o doamna doctor acum un an si ceva, cand am reusit sa vad literele alea mici de pe foaie. Verdictul a fost si de data asta “vai, domnule Geambasu, ce privire aveti”, urmat de sfatul de a face pauze de cate 5-10 minute la cateva ore de stat cu ochii in calculator.

Ieri am fost la Centrul Medical MEDAS, pentru un set  de analize pentru diabet. Intre 10 noiembrie si 10 decembrie 2011, cu ocazia “Zilei Mondiale a Diabetului“, investigatiile pentru depistarea diabetului sunt gratuite. Totul e sa vrei sa vii sa te programezi la una din clinicile MEDAS de la Titan sau Unirea. Si sa vii si la consultatia de dupa analize, pentru evaluare si recomandari din partea medicului.

Eu am aflat cate ceva despre diabet de la doamna Dr. Andreea Gagiu (saru’ mana, stiu ca cititi) – medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice. Am rasuflat usurat cand am aflat ca sunt bine, ba chiar am aflat, surprins, ca nivelul colesterolului meu este un pic mai pic decat media. (oglinda-oglinjoara, cine are cel mai mic colesterol din sala ?:D)

Si mi s-a confirmat faptul ca trebuie sa fac mai multa miscare (ma intreb daca topaitul in fata kinect-ului se pune ca miscare ) si sa incerc sa mananc mai sanatos si fara excese alimentare. Si am mai aflat ceva, ca pot sa fac cadrele medicale sa rada, chiar si la un control de rutina.

Alina a venit mai pregatita ca mine, a pus intrebari pertinente si si-a luat si cateva notite, din care citez un pic:

Diabetul este o boala care nu te doare: nu simti ca iti e rau, nu te supara stomacul, oasele, capul, nu iti bubuie inima sa nu poti sa respiri. Cu toate acestea, cand “te-ai trezit” cu ea nu o mai poti trata, cel mult poti sa previi complicatiile.

Daca se instaleaza pe un fond genetic mostenit in contact cu factori externi care declanseaza boala, atunci putem considera ca, desi nedrept, asa a fost sa fie. Cand insa diabetul e intretinut de ceea ce mananci in combinatie cu un stil de viata neglijent, la care se adauga un deficit enzimatic in organism, atunci esti responsabil pentru ceea ce poti sa controlezi si nu o faci. Fiindca orice delasare pe care nu o controlam ne poate domina uneori ireversibil!

Acum vine partea cea mai buna. Pot sa ofer 3 vouchere complexe de analize si o consultatie gratuita la diabetolog, special pentru cititorii blogului meu, daca primesc raspunsuri interesante la intrebarea:

Daca ar fi sa alegi o grija (legata de sanatate) de care ai putea sa scapi, care ar fi aceea ? De exemplu, eu as vrea sa nu mai racesc vara :)

Astept raspunsurile pana pe data de 23 noiembrie, ora 24:00.

Update: castigatorii sunt: Alex Stanica, Corina si Stefana. Multumesc :)

PS: Centrul Medas va asteapta cu informatii si pe twitter si facebook.

Citeste si asta

2 despre CNAS.ro

Cum sunt in plin proces de schimbare a medicului de familie si mutarea dosarului din …

12 comentarii

  1. Eu as vrea sa scap de o nerodermatita pe care o am de foarte multi ani.

  2. Eu in general stau foarte bine cu sanatatea, insa holbatul ochilor in monitoare m-a ajuns. Deci daca ar fi sa aleg ceva, cu siguranta ar fi sa am vederea perfecta, asa cum o aveam la 8-10 ani cand numaram pixelii din jocurile DOS ca sa reproduc imaginile in paint :))

  3. As dori sa scap de o stomatita micotica care imi apare aleator cam de doua ori pe an!

  4. As dori sa scap de acnee care m-a “insotit” toata adolescenta.Daca as putea scapa si de teama de a ma imbolnavi(ipohondrie).

  5. As vrea sa pot sa rezist cu 2-3 ore de somn pe noapte!

  6. Eu as vrea sa nu ma mai roada stomacul cand mananc mere sau alte fructe (care imi plac atat de muuuult!) :D

    Dupa ce am citit celelalte comentarii cu stomatita si nerodermatita mi se pare o problema puerila! Dar e a mea si vreau sa scap de ea! :))

  7. Eu aş vrea să nu mă mai doară capul. Niciodată, dacă se poate.

  8. Castigatorii sunt: Alex Stanica, Corina si Stefana. Multumesc tuturor pentru raspunsuri :)

Comentezi ?